29-04-2015

Koolzaad langs de weg

Koolzaad langs de weg

Overal langs de snelwegen zie je gele bloesem verschijnen, die verdraaid veel lijkt op koolzaad. Het is echter Herik (Sinapis arvensis), die tot de familie van de kruisbloemigen (Brassica) behoort. Herik wordt eveneens goed bevlogen door de bijen, hommels en vlinders. Vooral op klei- en zavelgrond ontwikkelt deze plant zich geweldig goed en komt ieder jaar weer terug. Herik is een eenjarige plant.  Op de linker foto is overigens echte koolzaadbloesem te zien, de rechter foto is herik in een nieuwbouwwijk. Koolzaad is een tweejarige plant en behoort eveneens tot de Brassica familie.

Veel imkers hebben afgelopen week hun volken op de koolzaadvelden in Groningen en Duitsland geplaatst. De opbrengst op de kleigrond is vaak zeer goed. Op de zandgronden in de Achterhoek wordt ook nog wel koolzaad verbouwd. De nectar blijft vaak achter, maar de pollen belanden wel in de kast. Met een beetje extra aandacht bij de honingbereiding krijg je door de fijne kristallatie (door de honing te roeren) heerlijke cremehoning.

Reacties

 • Frank Moens

  29-04-2015 om 09:22

  De kruisbloemigenfamilie (Brassicaceae) is in het algemeen zeer in trek bij bijen.
  Koolzaad (Brassica napus) en herik zijn bekenden. Maar ook de velden gele mosterd (Sinapis alba) die in het najaar nog als groenbemester worden ingezaaid leveren een aardige dracht.

 • Alexander Tigges

  30-04-2020 om 12:20

  Ik kan mij geen jaar herinneren dat wij tijdens onze fietstochten door Midden Delfland zoveel koolzaad (of is het Raapzaad) planten heb zien bloeien en nu met het witte fluitekruid er tussen door: een lust voor het oog! Klopt het dat er dit voorjaar veel meer koolzaad in de bermen bloeit ?

  Alexander, het is waarschijnlijk herik. Die komt vaak in bloei wanneer de grond omgewoeld is. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.