13-01-2017

Bijenkasten verplaatsen over korte afstand?

Bijenkasten verplaatsen over korte afstand?

Vanmorgen was het dan eindelijk winter met zo'n 10 cm sneeuw in het zuidoosten. Het maakt de bijen niets uit, de sneeuw is luchtdoorlatend. Uitsluitend bij echte ijsvorming zou je de vliegopeningen schoon kunnen maken.

In de zomer ben je altijd heel beperkt in de verplaatsingsmogelijkheden van kasten, het is 50 cm of meer dan 4 of 5 kilometer. Echter met de huidige weersvoorspelling van langdurige koude is het een goed moment om de bijenkasten over korte afstanden te verplaatsen. Het maakt niet uit of dit 1 meter, 10 meter of 1 km is.  De bijen zullen zich zich bij de eerstvolgende gelegenheid,  wanneer ze weer uitvliegen, opnieuw orienteren op de omgeving. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Reacties

 • Tjip Buwalda

  13-01-2017 om 14:33

  Heb inderdaad de afgelopen week 1 kast verplaats over een afstand van 100 meter, is goed gegaan en paar dagen geleden al aktiviteit gezien.

 • Xander

  13-01-2017 om 15:21

  Over korte afstand verplaatsen (enkele tientallen meters) kan door takjes conifeer voor de vliegopening te plaatsen op zo'n manier dat alle bijen er doorheen moeten. De bijen merken dan dat er iets veranderd is en vliegen opnieuw in.

 • Jan van Putten

  13-01-2017 om 16:12

  Leuk en praktisch om te weten

 • Christien Stoffer

  13-01-2017 om 17:00

  Goed om te weten dat je de bijen in de winter wel over een korte afstand kan verplaatsen, mocht de plek in de tuin niet bevallen is dat het juiste moment om dit te doen.
  Ben bedannkt voor de tip

 • eric

  13-01-2017 om 17:36

  kan je de bijen nu ze op de tros zitten ook transporteren over langere afstand (5 km). zo ja Verstoor je de tros niet te erg?

 • Ben de blogger

  13-01-2017 om 18:22

  Eric, ik zou ze niet nodeloos storen. Verplaatsen over grotere afstanden kun je beter in de tweede helft van maart inplannen. Ze zitten nu wel rustig op de wintertros en die moet je niet verstoren als het niet strikt noodzakelijk is.

 • Ferry

  13-01-2017 om 20:00

  Ik heb vorig jaar de kast verplaatst in de winter (3m) maar mijn ervaring was dat er toch (teveel) bijen naar de oude plaats vlogen en verkleumden. Ook bij gebruik van sparrentakken.

 • Ben T

  06-03-2017 om 05:54

  Ik heb noodgedwongen mijn bijen kasten moeten verplaatsen over een stuk van 150 meter en dat heb ik in februari gedaan toen het nog koud was en het ziet er naar uit dat dat goed is gegaan.

 • Greet

  24-03-2020 om 18:49

  Noodgedwongen moeten we onze kasten op korte termijn verplaatsen over korte afstand+\- 1.5km.
  Hoe pakken we dit best aan en in welke tijdspanne. Ik heb ook de mogelijkheid om voor korte periode te verplaatsen over meer dan 5 Km. En daarna naar de thuisstand. Wat geniet de voorkeur?

  Greet, doe het asap! De bijen hebben nu nog een kleine actieradius dus over 1,5 km kun je nu wel verplaatsen. Groet, Ben

 • Rob (newbee)

  06-05-2020 om 11:17

  Mijn vlieger staat nu op +- 5 meter van mijn bijenstand.
  Ik wil de vlieger nu terug verplaatsen naar mijn bijenstand.
  Ik lees hierboven dat dit per 50 cm zou kunnen.
  Als ik de kast 50 cm per dag verplaats, is dat dan een veilige marge? Of moet ik na een verplaatsing meerdere dagen wachten voordat ik weer 50 cm kan verplaatsen?

  En is het dan slim om de kast 's morgensvroeg of juist 's avonds laat te verplaatsen

  Rob, verplaats ze maar rond half negen in de avond, dan zijn we wel binnen. Je kunt ze vanaf nu dagelijks verplaatsen. Alleen wanneer het de hele dag giet van de regen dan een dag overslaan. Ze vliegen zich dagelijks weer in op de kleur en vorm van de kast. In de loop van de middag moeten ze eigenlijk weer gewoon rechtstreeks naar je kast vliegen. In de morgen zie je ze nog twijfelen. Groet, Ben

 • Claudio

  31-07-2020 om 12:02

  Ik moet ook een kast verplaatsen in de tuin. Als de bijen van de winter op de tros zitten is dit dan niet riskant

  Claudio, eind december/begin januari wordt het vaak stabiel iets kouder. Zorg dat het zo'n 3 weken onder de vier a vijf graden geweest is en verplaats dan de kast voorzichtig. De bijen zullen zich op de nieuwe plek bij iets warmer weer opnieuw orienteren op de nieuwe plek.
  Bij twijfel kun je wat coniferen- of kerstgroen voor de vliegopening leggen, dat stimuleert het orientatiegedrag. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.